مشاوره و کاهش مالیات بر ارث

مشاوره و کاهش مالیات بر ارث

آشنایی با مالیات بر ارث

مالیات بر ارث مانند سایر منابع مالیاتی بر اساس قانون مالیات‌های مستقیم‎ ‎محاسبه می‌شود.‏در این راستا هرگاه در نتیجه فوت شخصی، مالی از متوفی به ورثه برسد، ورّاث یا نماینده قانونی آنها موظفند ظرف مدت ۶ ماه از تاریخ فوت مرحوم، به سازمان امور مالیاتی محل سکونت متوفی مراجعه و با ارائه‎ ‎اسناد مربوطه، صورت اموال و بدهی‌های وی را در اظهارنامه مخصوص مالیات بر‎ ‎ارث گزارش کنند.(‏در قانون جدید، زمان ارائه اظهار نامه مالیاتی متوفی از شش ماه به یک سال افزایش یافت)

بدین‌ترتیب، پس از تشکیل پرونده متوفی، گواهینامه تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث صادر و به ورثه داده می‌شود. این گواهینامه یکی از مدارک لازم برای درخواست گواهی حصر وراثت از شورای حل اختلاف است. در این گواهی،‎ ‎اسامی وراث قانونی اعلام و میزان سهم‌الارث هر یک از آنها مشخص می‌شود.‏

پس از تکمیل اظهارنامه، همه اموال منقول و غیرمنقول متوفی به نرخ روز‏‎ ‎توسط ماموران تشخیص مالیات قیمت‌گذاری می‌شوند و همه بدهی‌های متوفی‏‎ ‎مانند وام‌ها، مهریه و غیره از آن کسر می‌شود. پس از آن با توجه به سهم‏‎ ‎الارث هر یک از وراث،مالیات بر ارث به نسبت محاسبه می‌شود.‏

وراث از نظر ماده (۱۸) قانون مالیات های مستقیم به سه طبقه تقسیم می شوند:

۱- وراث طبقه اول که عبارتند از: پدر، مادر، زن ، شوهر، اولاد و اولاد اولاد

۲- وراث طبقه دوم که عبارتند از: اجداد، برادر، خواهر و اولاد آنها

۳- وراث طبقه سوم که عبارتند از : عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آنها

 

جدول مالیات بر ارث

 

معافیت مالیاتی درخصوص مالیات بر ارث تغییر یافته است بدین صورت که در قانون فعلی، وراث طبقه اول تا مبلغ ۳۰ میلیون ریال از معافیت مالیاتی برخوردار هستند و در صورتی که محجور یا معلول یا از کار افتاده باشند، این مبلغ تا ۵۰‌میلیون ریال افزایش خواهد یافت. با حذف ماده ۲۰ قانون فعلی به موجب قانون جدید، این معافیت نیز حذف شده است. وجود این معافیت، خصوصا در رابطه با اشخاصی که معلول یا محجور یا از کار افتاده باشند، از جهت منطقی و با ملاحظات اجتماعی قابل توجیه است و دلیل حذف آن روشن نیست.

پیشنهاد بازدید  ثبت نام ارزش افزوده

مالیات بر ارث در حقوق :

مالیات بر ارث در ادبیات حقوقی به دو نوع تقسیم می‌شود: مالیات بر ترکه و مالیات بر ارث به معنای خاص. مالیات بر ترکه، مالیات بر دارایی‌هایی است که از متوفی باقی می‌ماند، خواه آن دارایی‌ها به ارث برسند و خواه خیر. مالیات بر ارث، هنگامی دریافت می‌شود که دارایی‌ها به ارث برسند و آنگاه ورثه هر یک بخشی از دارایی‌هایی را که از طریق ارث تملک کرده‌اند به‌عنوان مالیات می‌پردازند. از آنچه گفته شد روشن می‌شود که دارایی‌های بجا مانده از متوفی ممکن است دو بار مشمول مالیات قرار گیرد و در حقیقت، در برخی از کشورها چنین اتفاقی نیز رخ می‌دهد اما برخی دیگر از کشورها به دریافت یک مالیات اکتفا می‌کنند. نظام حقوقی ایران تنها یک مالیات دریافت می‌کند و آن هم مالیات بر ارث به معنای خاص آن است.

کاهش در مالیات بر ارث نسبت به قبل از سال ۱۳۹۵ :

تا ۵۷% کاهش درمالیات ارث سپرده های بانکی و اوراق مشارکت

تا ۹۶% کاهش در مالیات ارث سهام بورس

تا ۹۴% کاهش در مالیات ارث وسائل نقلیه

تا ۷۸% کاهش در مالیات ارث املاک

تا ۹۱% کاهش در مالیات ارث حق واگذاری(سرقفلی)

تا ۷۱% کاهش در مالیات ارث سایر اموال ودارائیها

کاهش مالیات ارث سرمایه گذاران خارجی در ایران از نرخ وراث طبقه دوم به نرخ وراث طبقه اول

پیشنهاد بازدید  موسسه و شرکت خدمات مشاوره مالیاتی | مالی | حسابداری | حسابرسی در شریعتی

(میزان مالیات ارث طبقه دوم دوبرابر طبقه اول است)

تغییرات جدید قانون مالیات بر ارث

– اساسی ترین تغییر ایجاد شده در بخش مالیات بر ارث، نحوه محاسبه اموال متوفی و صدور مفاصا حساب مالیاتی است که در قانون جدید با ساده سازی و حذف مواد و تبصره‌هایی که دشواریهایی را برای ورثه ایجاد می‌کند و گاهی موجب نارضایتی آنها از سیستم مالیاتی می شود تلاش شده این نقایص رفع شود.

– نرخهای جدید در نظر گرفته شده برای هریک از اموال متوفی در قانون جدید مالیاتهای مستقیم، یکی از تغییرات محسوس و بسیار کارآمد است. در قانون فعلی، اموال و دارایی‌های متوفی به قیمت روز فوت، محاسبه و مالیات آن دریافت می شد، در حالی که با تغییرات به وجود آمده در این بخش، ارزش دارایی‌های متوفی به قیمت روز انتقال به وراث، مبنای محاسبه مالیات می باشد که این امر موجب می شود ورثه در اولین فرصت نسبت به انحصار وراثت و پرداخت مالیات اقدام نمایند و امید به کاهش ارزش مالیات متعلقه در آینده، آنها را از اینکار منصرف نکند.

– گفتنی است، تغییرات صورت گرفته در قانون مالیات بر ارث از ابتدای امسال اجرایی می‌باشد و برای متوفیان قبل از سال ۹۵، مقررات قبل از اصلاحیه جاری است و وراث متوفی تا پایان سال ۱۳۹۴ کمافی السابق مکلفند اظهارنامه مالیاتی را ظرف ۶ ماه ازتاریخ فوت متوفی به اداره امور مالیاتی تسلیم و حداکثر ظرف مدت ۳ ماه پس از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه، مالیات متعلق را پرداخت نمایند. همچنین محاسبه مالیات مربوط نیز مطابق مقررات قبل از اصلاحیه قانون صورت می گیرد.

پرسش های مهمی که باید بدانید

مهم‌ترین پرسش در رابطه با مالیات بر ارث این است که مالیات بر ارث چقدر است؟ به عبارت دیگر مالیات بر ارث با چه نرخی دریافت می‌شود. اگرچه این پرسش در اکثر نظام‌های حقوقی پاسخ صریح و ساده‌ای دارد و درصد مشخصی به‌عنوان نرخ مالیات بر ارث بیان می‌شود، اما در ایران فرمول پیچیده‌ای، چه در قانون فعلی و چه در قانون جدید برای آن در نظر گرفته شده است. در قانون فعلی، مالیات بر ارث بر حسب اینکه ترکه متوفی به چه میزان باشد، مالیات آن نیز تفاوت خواهد داشت. علاوه بر این، نرخ مالیات بر ارث، تابعی از این امر نیز هست که وارث با متوفی چه نسبتی داشته باشد. هر چه نسبت وارث با متوفی نزدیک‌تر باشد، مالیات بر ارث کمتر است و هر چقدر که نسبت وارث با متوفی دورتر باشد، این میزان بیشتر خواهد بود.

پیشنهاد بازدید  مشاوران مالیاتی

پرسش دیگر این است که چه کسی باید مالیات بر ارث را پرداخت کند و ضمانت اجرای آن‌چیست؟ روشن است که ورثه باید مالیات بر ارث را پرداخت کنند و بانک‌ها، موسسات مالی، دفاتر اسناد و سایر شرکت‌ها و نهادها مجاز نیستند بدون ارائه گواهی پرداخت مالیات، دارایی متوفی را به ورثه انتقال دهند. در صورتی که بدون دریافت این گواهی انتقال دارایی به ورثه انجام گیرد، متخلف علاوه بر اینکه با ورثه در رابطه با پرداخت مالیات مسوولیت تضامنی خواهد داشت، مشمول جریمه‌ای به میزان دو برابر مالیات متعلق نیز خواهد بود.

موسسه حسابداری و حسابرسی دانا محاسب فکور فعال در زمینه خدمات مالی و مالیاتی آماده ارائه خدمت و مشاوره مالیات بر ارث میباشد،تنها کافیست شما عزیزان با همکاران و مشاوران ما تماس حاصل فرمایید تا تمام ابهامات و مشکلات مالیاتی خود را رفع شده بدانید و در صورت نیاز مشاوره حضوری لازم را دریافت نمایید.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

دوست دارید به بحث ملحق شوید؟
Feel free to contribute!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.